Една млада българка успешно съчетава професията си на банков служител с

...
Една млада българка успешно съчетава професията си на банков служител с
Коментари Харесай

Българка създава бижута от цветя и смола

Една млада българка сполучливо съчетава специалността си на банков чиновник с любовта към цветята и ръчно направените от самата нея бижута. Силвия Станчева–Зехтинджиева е по обучение икономист, само че преди няколко години е приключила и екология. Задълбочаването на познанията ѝ в тази област я кара да се замисли какъв брой съвършени са цветята, листенцата, тичинките. Идеята за бижута, в които има " затворени " цветя, се заражда, до момента в който Силвия пътува из България и по света. Не пропущала шанса да отнесе за спомен някое цвете. Така се зародила концепцията да направи откъснатите цветя по-трайни, като ги обработи като украшение.

Процесът на основаване на бижутата е дълъг – първо цветята би трябвало да се дехидратират, тъй като в случай че са влажни, по-късно се разлагат. Следва опаковката от транспарантна епоксидна смола, която е доста придирчив материал. Процесът е сложен и в случай че не обичаш това, с което се занимаваш, постоянно ще си проличи в крайния резултат. Бижутата на Силвия са неповторими с неповторимото цвете или комбинация от цветове. Обици, огърлици, гривни – изборът е голям.

В тях греят, запазили вечно свежестта си, рози, маргаритки, теменужки, цветове, слънце, обич. Вдъхновена от прелестната флора, Силвия Станчева назовава основаните бижута с името Formositas. Това е латинската дума за хубост. Като квалифициран еколог Силвия знае имената на цветята и на латински и по тази причина избира тъкмо това име за ръчно направените си бижута.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР